De Ultieme Trip! Ontmoetingen in Zuid-Afrika

Merel Blog 4 Comments

Het gaat beginnen!
“Dus jij gaat acht dagen met een groepje ondernemers die je niet kent op reis door Zuid-Afrika?!” Wahaha, je bent helemáal geen type om met een groep op pad te gaan.” Mijn vriendin ligt onder de tafel van het lachen. Ik kijk haar lichtelijk geïrriteerd aan. “Je bent gewoon jaloers”, zeg ik. Het duurt even voordat ze reageert. “Ik moet wennen aan het idee dat jij met een groepje onbekenden op reis gaat. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben inderdaad jaloers. Wat een geweldige reis ga je maken, mens! Ze staat naast me te stuiteren terwijl ze met het gedetailleerde reisschema in haar hand wappert.

Inmiddels ben ik al weer meer dan een week terug en kan maar moeilijk de juiste woorden vinden om deze ge-wel-di-ge trip te beschrijven. Ik had van te voren niet durven dromen dat deze persoonlijke groepsreis zo bijzonder zou zijn en zoveel teweeg zou brengen. Stuur een free lance journaliste, twee succesvolle zakenmensen, twee ondernemende dames van Talisman Travel design én ondergetekende op pad en je bent verzekerd van explosies van inspiraties, iedere dag weer. Ik leerde van de inspirerende succesverhalen van de kleine en grotere ondernemers die we bezochten en sloot tot mijn verbazing nieuwe warme vriendschappen binnen ons reisgezelschap. Ik heb de prachtige ongerepte Afrikaanse natuur met de wilde dieren mogen delen, iets waar ik nooit maar dan ook nooit genoeg van zal krijgen. Mijn hart werd gestolen door de vele lachende kinderen die graag op de foto wilden.

Samen met het vakkundige team van Talisman Travel design vulde ik deze testreis met de meest pure, inspirerende en exclusieve ingrediënten om vanaf dit voorjaar live te gaan met deze Ultieme Trip.

Het is een pitchfork… Een wat??!

De eerste ochtend van de reis leverde een ieder een voorwerp in die na het ontbijt anoniem op tafel werd gelegd. Vooraf hadden we aan de deelnemers gevraagd om een voorwerp van thuis mee te nemen die hen het beste zou omschrijven. In plaats van een standaard introductierondje was dit een creatieve manier om jezelf voor te stellen. Aangezien een ieder mocht raden welk voorwerp bij wie paste, werden de meest hilarische combinaties bedacht. Vervolgens vertelde een ieder de daadwerkelijke connectie met het voorwerp wat direct al mooie en persoonlijke verhalen opleverde. Het ijs was gebroken in zomers Afrika!

De topics van deze reis deel ik graag met je, al is het moeilijk om een keuze te maken welke belevenissen een plekje op dit erepodium krijgen. Het doel van de groepsreis die we opzetten is om een life changing gevoel teweeg te brengen door de ontmoetingen met de lokale bevolking, de inspirerende verhalen van de ondernemers en de indrukken die de bezochte projecten en de wildsafari’s bij een ieder achter laat. Zonder enige twijfel is deze missie dubbel en dwars geslaagd, pfff wat ben ik blij!

De eerste twee dagen verbleven we in Kaapstad, wat een wereldse stad! Zoveel te zien en te ontdekken. Hotel Cape Grace is de creme de la creme op het gebeid van gastronomie. We nodigden de eigenaresse van The Wren design, mijn leverancier van de cement messenger bags en iPadhoezen, uit voor de lunch en samen met haar man schoof ze aan. Zij inspireerden ons allen met hun openhartige verhaal over de start, uitdagingen en successen van hun onderneming. De eerste kruisbestuiving van interesse, kennis en contacten vond plaats en na afloop werden er visitekaartjes en paper clutches uitgewisseld.


Bo-Kaap
We kregen een rondleiding door het Cape Malay Quarter, beter bekend als de wijk Bo-Kaap. Deze beroemde Moslimwijk werd na het afschaffen van de Apartheid in prachtige felle kleuren geschilderd, het perfecte decor voor fotoshoots en zeer geliefd bij filmregisseurs. Het verhaal over de inwoners, hun historie en hun toekomst, verteld vanuit het perspectief van onze lokale gids was indrukwekkend. Als onderdeel van de tour werden we hartlijk uitgenodigd om aan tafel aan te schuiven bij een dame thuis. Met de geluiden van nieuwsgierige kinderen en andere buurtbewoners op de achtergrond, deelden wij met elkaar de lokale kost van rijst, kip en vis. Een onvergetelijke ervaring om zo, letterlijk, een kijkje in de keuken te mogen nemen.

Inspiratie door spinazie
Tijdens ons verblijf in Kaapstad bezoeken we ook Khayelitsha, de grootste township rondom Kaapstad met circa 400.000 inwoners en een geschatte werkeloosheid van 70%. Als we uit de auto van onze gids stappen, wordt onze aandacht getrokken door een felgroen geschilderde zeecontainer die is omgebouwd als bakkerij en  winkel. Ik lees de letters op de voorgevel: S P I N A C H   K I N G en vraag me af welk bijzonder verhaal hier achter zit. Nog in gedachten verzonken, hoor ik achter mij het geluid van  voetstappen dichterbij komen. Ik draai me langzaam om en zie een keurige jongeman met felgele broek en donkerblauwe colbert lachend op ons af lopen. “Hello, I am the Spinach King, I bake and sell healthy spinach bread” zegt hij als hij zich voorstelt.


Staand voor zijn opvallende container luisteren we ademloos naar zijn verhaal over de lange weg die hij heeft bewandeld om te zijn wie hij nu is; een succesvol ondernemer. Wat een eye opener om te horen dat deze jongeman met exact dezelfde vraagstukken worstelt als ondernemers in Europese landen. Het verschil en tegelijkertijd het meest mooie is echter dat deze Spinach King veel creatievere oplossingen weet te bedenken dan vele ondernemers in Europa, myself included. In tijden dat hij nog geen kapitaal had en toch zijn broodjes wilde bakken, maakte hij gebruik van de lege ruimtes tussen de broden in de ovens van de Spar. Maanden heeft hij bij het management van de bewuste supermarkt gezeurd en ’s nachts voor de deur gezeten om hen van zijn idee te overtuigen. Op een dag kreeg hij zijn kans, hetgeen leidde tot zijn huidige succes en zelfs tot een bezoek van Sir Richard Branson, die deze bijzondere ondernemer wel eens persoonlijk wilde ontmoeten.

Als wij tenslotte vragen hoe hij heeft geleerd om dit inmiddels populaire brood te bakken maakt hij als antwoord typbewegingen met zijn vingers. “How do I make a healthy bread.” “Google is my friend”, zegt hij. Wij lachen om zijn antwoord maar beseffen ons op dat moment nog niet hoeveel impact zijn verhaal op ons heeft gemaakt. Gedurende de reisweek die volgt, zullen we tijdens onze dagelijkse brainstormsessie nog vaak deze typbewegingen nadoen, aangevuld met iedere tekst die op dat moment toepasselijk is.

Als ik ’s avonds met mijn man en kinderen contact heb via FaceTime, vertel ik enthousiast over de Spinach King én dat hij Richard Branson heeft ontmoet. “Hij wel” zeg ik met een knipoog. Al jaren staat een ontmoeting met deze self made entrepreneur op mijn bucket list omdat ik een aantal grote dromen en ideeën met hem wil delen. In mijn persoonlijke filmpje van afgelopen maand heb ik dat voor het eerst kenbaar gemaakt. Je weet per slot van rekening nooit hoe een koe een haas vangt….

Eco friendly Grootbos
Op 2,5 uur rijden ligt het adembenemende natuurreservaat Grootbos waar we twee nachten verblijven in de wereldberoemde Forest Lodge. Hier zullen we de Big Five niet vinden maar daarentegen heel veel bijzondere vogels, planten en insecten die ik nog niet eerder heb gezien tijdens mijn reizen naar Zuid-Afrika. We verblijven per tweetal in een luxueuze vrijstaande suite met een uitzicht op zee die je niet meer van je netvlies af wil poetsen.

Wat me enorm aanspreekt aan deze lodge is de ecologische boventoon in alles wat ze uitstralen en ondernemen. Zo is de lodge qua vlees, groente, fruit en honing vrijwel geheel zelfvoorzienend en worden hiervoor per jaar in Grootbos 12 jongeren uit de omgeving opgeleid in het Green Future College. Met deze intensieve opleiding en de daaropvolgende baangarantie in de groene sector gaan zij een verschil maken, voor zichzelf, hun familie en de prachtige natuur van Zuid-Afrika. Dat de drie schattige, aan een waterkraan slurpende, biggetjes die ik ter plekke bewonder straks als een mals stukje vlees op het menu staan, neem ik als vegetariër maar voor lief, wetende dat ze een heel goed leven hebben.


De ochtendrondleiding en de mooie gesprekken met de studenten hebben veel indruk op me gemaakt. De middag is vrij ter besteding maar samen met een enthousiaste dame uit onze groep besluit ik dat we alle activiteiten die we die middag kunnen ondernemen ook écht gáán ondernemen, niks rusten! Onze goedlachse en zeer onderlegde privé gids wordt aangestoken door onze onuitputtelijke energie. Ze rijdt ons naar de zee met haar mooie witte verlaten stranden waar ze ons al gillend als pubers de zee in ziet duiken. Ze neemt ons mee voor een klimtocht en professionele rondleiding door de grot Klipgat Cave, welke als werelderfgoed is bestempeld. Ten slotte regelt ze dat we een rit te paard maken om de verdere omgeving te kunnen ontdekken. Wat een ervaring en wat een geweldige dag!

Soweto

Via een binnenlandse vlucht van Kaapstad naar Johannesburg komen we uit in Soweto, de grootste township van Zuid-Afrika met maar liefst 3 miljoen inwoners. Allen uitgerust met een fiets worden we door drie lokale jongemannen rondgeleid door de achterbuurten van Soweto. Kinderen roepen “shoot me”
en willen met ons op de foto. We voetballen met een paar kleine voetbalprofs in spé en ze lachen zich suf om iedere misser die ik maak.

Elandsdoorn
Als we de volgende dag na 2,5 uur rijden met z’n zessen de heuvels van Elandsdoorn naderen krijg ik een warm gevoel van binnen. In dit gebied heb ik anderhalf jaar gewerkt en geleefd en ik kijk ernaar uit om deze groep voor te stellen aan Hugo Tempelman, de van origine Nederlands tropenarts die hier al 27 jaar samen met zijn vrouw Liesje een kliniek en vele aanverwante projecten opzet en leidt. Vlak voordat we afslaan naar de kliniek, bezoeken we Simon. Deze getalenteerde jongeman heeft een drukbezocht internetcafé in het township.

In een zeecontainer (evenals de Spinach King, ik raad bij deze alle ondernemers aan om in een zeecontainer de beoogde successen na te streven…) stelt hij enkele computers en een kopieer/ faxmachine tegen betaling beschikbaar aan de lokale bevolking van de omliggende townships. Het scheelt hen een rit naar het dichtstbijzijnde dorp, 30 km verderop. Bevlogen vertelt Simon over zijn onderneming, de moeilijkheden waar hij tegenaan loopt zoals beveiliging van zijn inboedel en ook deelt hij zijn toekomstvisie met ons. De hitte van de dag bereikt haar hoogtepunt en in de schaduw voor de container wisselen we ideeën en ervaringen uit, een leerzaam proces voor beide partijen.

Als we bij de kliniek arriveren, worden we hartelijk begroet door oude bekenden en collega’s. Ondanks dat ik hier jaarlijks terugkeer, blijft het bijzonder om iedereen weer te zien. Hugo vertelt ons tijdens de lunch vol passie over zijn leven met zijn gezin in Zuid-Afrika, de voors  en de tegens. Hij vertelt ons vervolgens uitgebreid over zijn onvermoeibare missie om de HIVAids problematiek in Zuid-Afrika aan te pakken, waarin hij al zeer succesvol is. Na een uitgebreide rondleiding langs diverse projecten en het Cruyff Court die Johan Cruijff persoonlijk in 2006 opende, rijden we met een schat aan informatie en diepgewortelde indrukken stapvoets de township uit.

Back to Nature
Ons verblijf in Marataba Safari Lodge, gelegen in het Marakele National Park, was de kers op de taart. Ik heb al vele lodges en National Parks bezocht tijdens mijn reizen maar Marataba staat nu zeker in mijn top drie, wat een ervaring! Na alle indrukken van de afgelopen week is het een verademing om op de veranda van de luxe safaritent weg te dromen met zicht op het prachtige Afrikaanse landschap. Ik zal nooit genoeg krijgen van de game drives, de wildsafari’s onder begeleiding van een ervaren gids. Oog in oog staan met  een olifant of het zware geluid horen van een nijlpaard doet mijn hart sneller kloppen, van gezonde spanning maar meer nog van mijn liefde voor Afrika.

Tijdens de laatste avond van deze reis blikken we in de zwoele buitenlucht, omringd door brandende lantaarns, terug op afgelopen week en beseffen hoeveel we met elkaar beleefd hebben. We gingen dit ondernemersavontuur aan en voelen ons allen verrijkt op vele vlakken.

Vlak voordat we besluiten om terug te gaan naar onze safaritent, leg ik een vers blaadje spinazie in het midden van de tafel. We kijken elkaar aan en knikken glimlachend zonder iets te zeggen. Woorden zijn niet nodig om datgene wat deze Ultieme Trip bij ons losmaakte weer te geven. Een blaadje spinazie is voldoende.

Terwijl ik door het donker naar mijn safaritent loop, hoor ik dichtbij wilde hyena’s de nacht tegemoet huilen. “Dit is Afrika! Deze reis met verdieping en luxe, waarbij bijzondere ontmoetingen de boventoon voeren is uniek en daar ben ik trots op!

Wie gaat er de volgende keer mee

P.S. Als je één man in je reisgezelschap hebt, dan levert dat zo nu en dan een gewéldig kiekje op!

Comments 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *