FAQ

Hieronder kun je de veelgestelde vragen vinden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op.

ZIJN JULLIE EEN ERKEND BEDRIJF WAT BETREFT FAIR TRADE? 

Townshipsmile is nog niet Fair Trade gecertificeerd bij de WFTO (World Fair Trade Organisation). We werken al sinds de oprichting van Townshipsmile (2012) volgens fairtrade criteria, maar kiezen bewust nog niet voor certificering, omdat dat een heel duur proces is. Omdat we veelal direct met de producenten werken en hen ieder jaar bezoeken, weten we veel over de manier waarop er gewerkt wordt en dat dat op een goede en verantwoorde manier gaat. Om dit ook voor jou zichtbaar te maken, proberen we zo veel mogelijk van de makers en het arbeidsproces te laten zien.

HOEVEEL VAN DE OPBRENGST VAN DE VERKOPEN GAAT NAAR DE MAKERS? 

Dit is een vraag die we vaak krijgen. Het daadwerkelijke salaris van de makers verschilt per productgroep. Alle salarissen liggen in elk geval boven het minimumloon van wat in Afrika de norm is en vaak nog ver daarboven, het zogenaamde leefbaar loon. De makers kunnen hiermee zichzelf en hun families goed onderhouden. Verder zitten er in de consumentenprijs ook vele andere kosten verwerkt, zoals BTW (21%), de marge voor de winkelier, transport en verpakkingskosten en uiteraard een marge voor het bedrijf Townshipsmile om bijvoorbeeld marketing en communicatie activiteiten te kunnen doen.

WAAROM ZIJN JULLIE GEEN STICHTING?

Wij geloven in handel op basis van gelijkwaardigheid. Talent aan de andere kant van de wereld wordt gecombineerd met de kennis van de markt die wij hier hebben. Hierdoor wordt werkgelegenheid gecreëerd. En natuurlijk letten we er op dat al die makers werken in goede omstandigheden en daar bovengemiddeld voor betaald worden. Zo kunnen we in beide werelden daar een boterham mee verdienen. Townshipsmile is een bedrijf dat wil laten zien dat er prachtige producten uit Afrika komen. Producten die een markt verdienen door de kwaliteit, het design en het vakmanschap waar ze mee gemaakt zijn. Het heeft niets te maken met zielige mensen helpen, deze mensen creëren hun verdiensten gewoon op basis van gezonde handel! We vragen onze klanten dan ook vooral alleen maar iets te kopen als je iets echt mooi vindt, niet ‘om zielige mensen te helpen’. Integendeel: onze producenten zijn juist enorm trots op wat zij maken! En we horen het graag als we onze producten kunnen verbeteren.

ALS IK IN ONTWIKKELINGSLANDEN REIS DAN ZIJN DE PRODUCTEN ALTIJD SPOTGOEDKOOP, HOE KUNNEN DEZE PRODUCTEN DAN DUURDER ZIJN?

De producten die Townshipsmile importeert zijn niet van hetzelfde soort als je op de lokale markten in ontwikkelingslanden tegenkomt. De materialen die we gebruiken zijn van veel hogere kwaliteit, zodat de producten langer meegaan. Verder worden er op de lokale markten vaak enorm lage prijzen gehanteerd, waarvoor de makers heel slecht betaald worden. Ook komen er nog veel kosten bij om de producten naar Nederland te krijgen, denk aan transport, verpakking, invoerrechten, BTW (21%). En tot slot verdienen de mensen in Nederland er ook iets aan om dit werk te kunnen doen. Alles bij elkaar wordt er een reële marktprijs gemaakt. We letten er wel altijd op dat dit in lijn is met vergelijkbare producten in andere winkels.