Het roer is om!

Merel Disselkoen Blog 1 Comment

Kwartje

Het kwartje viel afgelopen november, toen ik naar Johannesburg en Durban afreisde. Een reis met wederom mooie ontmoetingen in mijn zoektocht naar nieuwe producten. Ik bezocht o.a. een familiebedrijf die lederen tassen maakt en een kleine onderneming van een vrouw die armbanden en kettingen op de Europese markt brengt. Ik dacht in aantallen, in kleuren en prijzen en ik dacht aan de enorme concurrentie uit goedkope productielanden. ’s Avonds in bed lag ik te malen en zag die enorme vijver voor me met het aanbod van armbanden en tassen. Waarom zou ik daar tussen willen hengelen? Ik wil koste wat het kost een goede en eerlijke prijs aan de makers betalen, hoe rijm ik dat naar de goedkope handel (met al dan niet oneerlijke prijzen) uit andere landen?

Het werd een onrustige nacht en mijn hoofd bleef malen.

De volgende dag luisterde ik onder het genot van een bakje sterke koffie buiten in de tuin naar de vogeltjes die me begroetten. En opeens viel het kwartje….

Magisch in het stofEen zoektocht in kleine hoekjes...Mooie oude houten schilden als decor aan je muur.
Een paar dagen eerder was ik een oude stoffige maar geweldige winkel binnengelopen met een enorm aanbod van allemaal ontdekkingen uit Afrika. Van oude houten schilden uit Kameroen waar er maar één of twee van op voorraad waren tot mooie met de hand geslepen en gerecyclede glazen kralenkettingen uit Ghana. Het was de eerste dag van mijn reis geweest en had er even binnen willen kijken. Dat ‘even’ werden drie adembenemende uren. Met grote ogen keek ik naar alle originele objecten die de eigenaar op zijn reizen en in zijn zoektochten had gevonden en in zijn winkel verkocht.

Ondanks dat ook ik vroeger leerde om mijn handen netjes op de rug te doen in een winkel, zondigde ik en liet mijn vingertoppen voorzichtig over de rondingen van de houten schilden gaan. Magisch. En ieder schild was anders, met een bijzonder verhaal van herkomst en traditie. Na drie uur bewonderen ben ik vertrokken, nog altijd onder de indruk. Maar mijn strakke schema en de vlucht naar Durban die volgde namen alle ruimte van mijn gedachten in om verder te genieten van dit moois.

Dit is het!
Tot die ochtend in de tuin, met de dampende koffie nog steeds in mijn hand. ‘Dat is wat ik wil!’ Unieke stukken vinden in Afrika, van mensen die vanuit hun cultuur mooie dingen maken. Ik krijg dan te maken met veel meer verschillende landen en culturen zoals Ghana, Kameroen (ik heb nooit geweten dat daar zo veel moois vandaan komt!) en Kenia.

Buffalo hoofd van drijfhout | Kunst | Exclusief interieur | Townshipsmile.nl

Buffalo hoofd van drijfhout | Kunst | Exclusief interieur | Townshipsmile.nl

Tijdens mijn reizen kan ik één object inkopen als ik dat wil of slechts enkelen. Geen grote aantallen meer maar uniek en exclusief: ‘Tribal meets interior design.’
Het bijzondere is dat ik door deze stap hele nieuwe mogelijkheden zie. Zo heb ik een lieve vriendin waarmee ik in Zuid-Afrika in een huis woonde. Door haar werk voor een grote hulporganisatie heeft zij veel contacten in Kameroen, Tjaad en vele andere Afrikaanse landen. Dankzij haar kom ik via via terecht bij de makers van al dat mooie Tribal Art.

Er komt ook meer rust omdat ik niet meer perse heel veel wil verkopen maar liever zo nu en dan een mooi bijzonder item waar ik zowel de maker in Afrika als de nieuwe eigenaar heel blij mee maak.

De leveranciers waar ik de afgelopen jaren mee samenwerkte hebben voldoende afzetkanalen om hun producten te verkopen en sommigen heb ik in contact kunnen brengen met anderen. Met een gerust hart maak ik na een lange samenwerking deze nieuwe stap.

Inmiddels zijn we vijf maanden verder waarin hard is gewerkt aan deze transformatie. En wat ben ik blij en trots! De eerste prachtige voorwerpen zijn op de boot en arriveren medio mei. Ik kan dat schip wel deze kant op kíjken:-) Ben je benieuwd? Bekijk de eerste collectie in de Online Store.

Warme groet,

Merel

 

Ps. Natuurlijk ben ik heel benieuwd of jij blij wordt van de nieuwe collectie. Laat het me weten in een reactie hieronder.

Comments 1

  1. Hallo,
    Wat een leuk artikel, heel interessant dat je er ook echt heen bent geweest.
    Heel leuk dat er uit verschillende continenten, producten worden geëxporteerd voor op de Europese markt.
    Groetjes,
    Riley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *