Met mijn zoon op Afrikaans avontuur

Merel Disselkoen Blog 3 Comments

Hoeveel nachtjes slapen nog?
‘Nog 13 kruisjes met mijn trotse stift op de kalender en dan gaan we, mam!’ Ik zie de linkerhand van mijn zoon geconcentreerd met de blauwe stift een kruis op de dag van vandaag op de kalender tekenen. Ik kan alleen maar met een grote glimlach antwoorden als hij achterom kijkt en mijn ogen zoekt.

Ik pak mijn kop zwarte koffie en leun achterover terwijl hij opgetogen door de open terrasdeuren naar buiten rent. Ik kijk hem na en praat hardop in mezelf: ‘Heb je enig idee hoe ongelooflijk bijzonder het is dat wij dit met z’n tweeën gaan fixen, knul?’ Al dagdromend denk ik aan de mensen die we zullen ontmoeten, de school in township Elandsdoorn die we gaan bezoeken voor het Dream Your Future project en de wilde dieren waarmee we oog in oog zullen staan. Ik hoop op een partijtje voetbal met de jeugd op het Cruyff Court in Elandsdoorn, in 2004 gedoneerd door de Johan Cruyff Foundation. Sport verbindt, daarvoor hoef je niet dezelfde taal te spreken. Een bal in beide handen, ’n vragend knikje naar de ander, een bevestigende knik terug, aftrappen en gaan.

Ook kijk ik uit naar de avonden onder de sterrenhemel, onze voeten bungelend over de balustrade van de houten veranda van onze hut in de bush. Omringd door brandende kaarsjes in de zwoele avondwarmte vertellen we elkaar dan de mooiste fantasieverhalen. Of we zeggen gewoon helemaal niets en laten op ons inwerken wat we die dag hebben beleefd. Met een druk gezinsleven is daar thuis vaak niet de mogelijkheid voor. Maar, toegegeven, dat is een heel slecht excuus.

 

Dream Your Future en de trotse stift
Vorige week was de aftrap voor Dream Your Future 2018,
het project waarmee we kinderen in Nederland en Afrika willen laten geloven in hun toekomstdromen. Op de school van onze kinderen in Speuld gingen we voor het derde achtereenvolgende jaar aan de slag met dezelfde groep leerlingen die nu tussen 7 – 10 jaar zijn. Waar we normaal gesproken de kinderen vroegen om hun ultieme toekomstdroom te tekenen, wilden we het deze keer meer naar het heden brengen. De vraag werd: Waar word jij blij van? Want als je van iets een heel blij gevoel krijgt in je buik, dan wil je daar ook moeite voor doen en er veel energie in steken. Ik geloof er in dat dit blije gevoel de grondlegging is van ergens helemaal voor willen gaan en er alles voor over hebben. Nu, maar zeker ook later.

Voorgaande jaren kwamen er veel favoriete beroepen op papier tot leven, dit jaar waren het met name  tekeningen waar je een gelukkig onderduikgevoel van krijgt, heel bijzonder! Rondrennen in een gekleurd bloemenveld, een strakke muur metselen zoals mijn vader dat kan of wilde stokstaartjes in het echt zien zijn een paar blije momenten die getekend werden. Bij vertrek mochten alle kinderen een stift mee naar huis nemen met de kleur die zij bij het woord TROTS vonden passen. Dit werd hun zogenaamde trotse stift. Mijn vriendin Marijke van MarijkeTekent maakte vooraf een prachtige tekening voor alle kinderen met de dagen van de week. Hierop konden de kinderen gedurende de week die volgde iedere dag een moment opschrijven dat ze trots op zichzelf waren geweest. Bij ons thuis hangen inmiddels twee trotse weekkalenders, ingevuld met hun gekleurde trotse stift! Ik vond het heel bijzonder om te lezen waar onze kinderen trots op zijn. Zo schreef onze dochter Tippe van acht dat ze trots was dat ze nu vijf keer achter elkaar achterover op de duikerstang op school kan zwaaien. Blauwe schuurplekken op haar benen, blaren op haar handen, maar ze moest en zou het leren. Terecht een vermelding op haar trotse weekkalender waard.

Ik kijk enorm uit naar ons bezoek aan de townshipschool. Want ook daar zullen we dezelfde groep leerlingen als de voorgaande jaren vragen waar zij blij van worden en ook zij kiezen een gekleurde trotse stift waarmee ze hun weekkalender in mogen vullen. Ik ben heel benieuwd waarvan zij een warm en blij gevoel krijgen in hun buik. Bekijk hier het korte filmpje van vorig jaar.

African Interior | Townshipsmile.nl | Madikwe Game reserve

Madikwe Lelapa lodge

Safari in luxe style
Op een paar uur rijden met de huurauto is ons volgende  verblijf in het prachtige Madikwe Natuurreservaat, grenzend aan de grens met Botswana. Nu ik vorige maand de overstap maakte naar de import en verkoop van Afrikaanse interieur decoraties, komen er veel nieuwe mogelijkheden op mijn pad. Zo verzorgt Talisman Travel Design in mei voor ons een verblijf in twee adembenemende Safari Lodges respectievelijk in Madikwe Game Reserve en
Welgevonden natuurreservaat. Talisman weet zoals altijd feilloos de meest unieke locaties te vinden dus ik ben heel benieuwd naar deze bijzondere safarilodges.

Mhondoro Safari lodge | Travel Blog | Townshipsmile.nl

Mhondoro Safari Lodge

Zowel Madikwe Lelapa Lodge als Mhondoro Safari Lodge zijn een lust voor het oog door de op detailniveau verzorgde inrichting en prachtige ethnic chique decoraties. Ik kom met steeds meer interieur ontwerpers uit Zuid-Afrika in contact die de meest geweldige Safari Lodges hebben ingericht. Dit geeft mij de mogelijkheid om nieuwe ideeën op te doen en om te te begrijpen waarom er voor bepaalde objecten is gekozen binnen een Safari lodge interieur. Ook de contacten met de makers zijn hierin van groot belang. Tijdens ons verblijf zal mijn camera overuren maken.  Naast het opsporen van nieuwe items tijdens deze reis (het liefst loop ik er toevallig tegen aan en denk dan: ‘deze móet mee!’) is dit een uitgelezen kans om mooie sfeerbeelden te schieten voor de site en social media (be prepared….:-)).

Impact
Arm, rijk, weinig, veel, blank, zwart. Het zijn allemaal facetten die we gaan zien de komende reis. Na meer dan 30 reizen naar en door (Zuidelijk) Afrika vind ook ik de politieke discussies en de aanblikken die hiermee te maken hebben lastig. Maar wat heeft dit werelddeel veel moois te bieden, in alle variaties! Mijn zoon werd bijna vier jaar tijdens zijn eerste Afrika reis met ons. Nu is hij ruim zeven jaar en volgens sommigen nog steeds te jong. Te jong waarvoor? In mijn ogen ben je nooit te jong om te reizen en al zeker niet om te leren wat de wereld te bieden heeft. En nog belangrijker: om te ontdekken wat jij zelf de wereld kunt bieden. Bruun heeft zeker iets te bieden. Al is het alleen maar zijn prachtige glimlach en nieuwsgierige blik waarmee hij de mensen die hij ontmoet laat stralen.

Laat me in een bericht hieronder weten waar jij nou echt heel blij van wordt. Mijn blije geluksmoment lees je hier.

Give a smile as a present.

‘Because, hey,
What makes you happy?’

Liefs,

Merel

Ps. Wil je via social media ‘meereizen?’ Check dan mijn Instagram of FaceBook pagina.

Comments 3

    1. Post
      Author

      Dat is fijn om te lezen, lieve Willie. Ik hoop dat ze dat nog heel lang blijven doen zodat jij daar nog heel lang blij van kan worden. x

  1. Ik word blij van een dag samen met Beer en van de enthousiaste reacties van hem en zijn broer en zussen als je hem weer op komt halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *